Hästar

PRE hingsten Selecto född 31 maj 2006. E Gorron XVI U Farucca. Selecto är svensk född och född utanför Norrtälje hos Dominique Tylin. Vi skulle haft ett sto men då detta sto som vi bestämt att vi ville ha föl efter fick en hingst o dessutom hade vi åkt hela sommaren 2006 med ston till semin kom vi fram till att det kanske inte var fel att ha en hingst. Selecto har från början gått med andra hästar. Från föl gick han i flocken o när han var runt året så fick han gå med Primus vår ardenner o en kompis halvblod som var hos oss i nästan 1.5 år för att den med behövde någon att leka med 2007-2008.

Tyvärr blev Selecto o Primus av någon anledning oense vintern 2010 så vi fick ta hem Primus. Selecto har varit väldigt snäll att hantera hela tiden och allt man skall göra med honom som är nytt vid inkörningen o inridningen har han tagit med ro. Han har vid några tillfällen provat o se om det verkligen är jag som bestämmer o speciellt då när han o  Primus blev oense.  Sen vet jag att han kommer att prova o bete sig vid fler tillfällen men som sagt han är hingst o det får man då ta in i beräkningen

Selecto har blivit inkörd som 3 åring och vi håller på nu med inridningen han är sadelvan mm. Varför det tagit så lång tid beror på att hans Matte inte har varit så frisk i sin kropp. O när jag har varit i bra form så har han gjort sig illa. Jag har dock inte bråttom han skall bli en härlig pålitlig individ för mig och jag har vid några tillfällen jobbat han lös o då är det som en dans. Han följer mig o det är en jätte härlig känsla att känna att man har sådan respekt mellan varann. 

En tränare red för som heter Perry Wood sa till mig när jag var på kurs för honom o vi diskuterade när det var rätt tillfälle att sitt upp på honom, vid detta tillfälle var Selecto 2,5 år. Då svarade Perry Wood med sin lugna röst (på engelska men jag kör översättningen)   - Den dan då ni båda känner att det är rätt dag o rätt tid då är det dags. Jag väntade in den dagen trots påtryckningar av min man som var på mig som attan då han var 3 att jag skulle upp på honom o det var så bråttom men jag kände inte att vi båda var redo. Men så helt plötsligt en dag då han var runt 3,5 år tror jag kändes allt så himla rätt o jag hoppa upp och han titta på mig som om jaha där sitter du matte vad trevligt. Han har hittintills inte försökt att kasta av mig. 

Han är min mentor.

 

https://images.staticjw.com/hab/hablingbopre/sweety-o-matte-pa-ridbanan.jpg

Sweety eller som hon igentligen heter Miss Sweden. Sweety är född 1992 e Pontus 497U. Sweet Joffie XX ue.Sweet Galivant XX. Svenskt halvblod

Man kan säga att Sweety är min bröllopspresent. Hon var vi och hämtade strax efter jag och Richard Gifte oss 2006. Enligt Richard skulle vi inte ha fler hästar men han fasnade för henne lika mycket som jag gjorde när vi var o titta på henne i skåne. Dilba som var min första häst och som dog tidigare under året 2006 var efter samma pappa som Sweety. Sweety och Dilba är till psyket väldigt lika. De har temprament och de är båda frammåt.

Skillnaden är väl att Sweety är possitiv till arbeta o frågar eller snarare vill förekomma en vid ridning. Hon är lite lätt överambitiös. Dilba kunde bli rejält pist om  man inte red henne på ett sätt som passade. Satt man kvar en sec för länge i ett tygeltag kunde hon väldigt tydligt demonstrerade med ett språk som gjorde att man släppte den tygeln eller vad ddet nu man gjorde väldigt snabbt annars kunde man få äta grus.

Så reagerar sällan Sweety. Sweety är en vänlig själ men ytterst känslig så man kan inte hålla eller driva förhårt någonstans. Denna ridningen passar mig då min kropp efter år av mockning av hästar och även Kor så är den sliten och gör väldigt ont i mellanåt. Att rida Sweety får man i bland den där underbara känslan att vara ett gemensamt djur för hennes känslighet gör att hon i mellanåt när allt är rätt läser ens tankar. Det är en underbar känsla.

Hon är ridhästen Nr 1. Hon är flockens Bitch nr 1. Hon bestämmer och där med basta.

Gumman: Ardennersto född 2003. Gumman har tyvärr ingen stamtavla men det hindrar henne inte från och vara en av de klokaste och lugnaste hästar jag har haft förmånen att hantera. Gumman kom till gården som 2.5 åring och var då Min exman Richards första häst. När vi skilde oss skrev han över henne på mig så jag skall kunna fortsätta använda henne i skogen och vid körning.

När vi köpte Gumman sas hon vara en välkörd unghäst och jag tänkte hur välkörd kan man vara vid 2.5 års ålder och det kan jag säga. Av erfarenhet backade jag i utbildningen för jag vill inte att det skall hända något och en del säljare överdriver gärna deras häst förmåga. Dock i detta fall kan jag säga att jag hade fel. Gumman är otroligt välkörd. Trotts att hon var 2.5 när hon kom till mig så känns det som hon fortfarande är den som lär mig varje gång jag kör henne.

I flocken är hon en klok och lugn medlem och man märker att de andra hästarna tittar gärna på henne när något nytt händer. Och när Gumman inte reagerar så reagerar inte resten av flocken heller.

Just nu feb 2014 går Gumman i väntans tider och skall föla runt början av Juni. Pappan är Selecto

Gumman är min ständiga inspiration på ödmjukhet inför hennes kunskap. Man får alltid tala till henne med ödmjukhet och respekt och så länge man gör det är hon en underbar Partner/kompanjon

 

Hortensia (36): Eller Tensa som hon kallas till vardags är E: Alexon D U: Nekita (36). född 2009 0521 och är Svenskt Halvblod

Tensa är min förstfödda uppfödning här på gården och som ni kan se har hon blivit kvar. Hon är en kelgris av ofantliga mått. Som föl var hon en riktig liten elaking så under lång tid kallades hon för Arga Harriet. Det kom av att fick hon inte mat tillräkligt fort av mamma Nikki stälde sig denna lilla fölis o sparka på sin mamma tills hon fick som hon ville. Som tur är har hon växt i från detta. Hon har själv hunnit bli mamma men det var inte med vår avsikt. Det var som så mycket annat Tensas egna ide. Hon hoppade helt resoult in till Selecto när hon själv var 1.5 år gammal. Vi såg att hon flirta med hingsten hela vintern så vi trodde ej hon tagit sig, men där hade vi fel. Hon fick den 7 aug ett litet hingst föl som fick Namnet Upsy Daisy.

Tensa har varit ett lite problem barn när det gäller inridning. Vid första tillfället någon satt på henne åkte denna person tyvärr av och det satte sig lite i huvudet på Tensa. Idag rider jag henne själv och tar allt väldigt lugt så vi har inte kommit så långt i utbildningen p g a mina fysiska besvär. Dock har jag börjat köra in Tensa och det gillar hon skarpt. Hon verkar tycka det är det som hon skall hålla på med och då får det väl bli så. Tensa är en otroligt sanbbtänkt och intelliget häst. Hon är den som snabbt lär sig öppna grindar eller dörrar. Man kan som sagt hitta henne ibland där man inte tänkt. Så trickträning är något jag nu börjat fundera på att träna henne i för smartare häst har jag inte haft tror jag.

 

 

PRE stoet Princesa CLXI. Som till vardags kallas Sessan är E:Honrado VII u: Rumbosa XXXVI. Här på bilden med sin förstfödde son: Ojo de Tigre (Tigeröga)

Sessan är född 20070628

Sessan är nu under inkörning o hon drar stock i skogen och hon harvar ridbanan. varit i vagn ett par ggr här hemma o jag hoppas med lite hjälp av någon kunna köra henne mer under sommaren 2016. Sessan har tyvärr haft otuten o brutit båda sina griffel ben fram o av den anledningen är hon set utbildad. Dock är hon så lugn o stadig att trots att hon är väldigt lite utbildad i ridningen så kan jag sätta upp vem som hälst på henne för hon är så snäll. Ibland glömmer man bort att hon inte kan så mycket på grund av sitt lugn o sitt sätt o vara. Det är skönt med henne trorts att hon varit skadad i omgångar kan man när hon blir frisk börha igen där man avslutade som om ingen tid har gått i mellan.